DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) :
İlk olarak Windows Server 2003′ e DHCP yi kurmakla işe başlıyoruz. DHCP ‘ yi kurarken şu yolu izliyoruz. Start > Control Panel > Add or Remove Programs (Başlat > Denetim Masası > Program Ekle-Kaldır )
Daha sonra Add/Remove Windows Components (Windows Bileşenlerini Ekle Kaldır ) seçeneğini seçiyoruz. Network Services ( Ağ Servisi ) seçip, Details’ e tıklıyoruz. DHCP yi seçiyoruz ve ok deyip kuruluma başlıyoruz.
Kurulumu tamamlayıp Finish dedikten sonra programımız kurulmuş oluyor.
Programımız kurulduktan sonra DHCP yi çalıştırıyoruz. Yalnız Dhcp yi çalıştırmadan önce Windows Server 2003′ ün IP adresini ayarlamamız gerekiyor. Buraya yazdığımız Ip adresi daha sonra DHCP için lazım olacak.
DHCP Server ‘ ı çalıştırıyoruz. Start > All Programs > Administrative Tools > DHCP ( Başlat >Tüm Programlar > Yönetimsel Araçlar > DHCP )
Program açılınca New Scope ( Yeni Alan ) ‘ a tıklayıp DHCP Server Kurulumu’na başlıyoruz.
New Scope’ a tıkladıkdan sonra kuruluma başlıyoruz next düğmesi ile ilerliyoruz.
Karşımıza sonra bizim IP yi niçin dağıtacağımızı belirtmemiz gereken bir pencere geliyor. Buraya açıklama belirtmemiz isteniyor. Örnek: Name: Muhasebe Description: Muhasebe Departmanı için IP Dağıtımı gibi yapabiliriz.
Başlangıç ve bitiş IP mizi belirtmemiz gereken bir ekran karşımıza geliyor. Bitiş IP sini ise dağıtacağımız yerdeki bilgisayar sayısına göre belirleyebiliriz veya fazladan IP de verebiliriz. Subnet Mask ( Alt Ağ ) burayı program kendisi dolduruyor veya istersek bizde yazabiliriz.
Burada hangi IP lerin dağıtılmamasını istiyorsak o IP aralığınız yazıyoruz ve Add diyoruz. Ben burada 192.168.1.3 ile 192.168.1.10 arasındaki IP lerin dağıtılmamasını istedim ve ekledim.
Burada IP nin hangi süre ile kiralanacağını belirten bi ekran karşımıza geliyor burada standart olarak 8 gün ve next deyip geçiyoruz.
Karşımıza Yes,I want to configure these options now ( Evet, biçim ayarları şimdi alınsın) No, I will configure these option later ( Hayır, biçim ayarları sonra alınsın). Burda Yes’ le başlayan seçeneği işaretliyoruz.
Router; internete çıkmak için adsl modem IP si daha farklı sebeplerle kullanılabilir ama biz burada internet için kullanıyoruz.
DNS ayarlarını yapabileceğimiz bir ekran karşımıza geliyor ve DNS yi yazıyoruz.
Daha sonra Yes. I want to activate this scope now diyerek DHCP Server kurulumunu bitiriyoruz.
Kurulumumuz tamamlandı ve Address Pool dan hangi IP ler arasını dağıttığımızı ve hangi IP lerin engellendiğini görebiliriz.
Address Leases‘ den de hangi bilgisayar’ a hangi IP nin verildiğini görebiliriz.
Scope Options‘ dan da hangi DNS lerin kullanıldığını görebiliriz.
ve de son olarak IP hizmeti aldığımız bir terminal bilgisayardan Ağ bağlantıları ayarlarına bakarak IP ni ve DNS nin alındığını kiralanma süresini görebiliriz.
Evet DHCP ‘ yi kurduk ve de sorunsuz olarak çalışıyor.
ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA: DHCP server ın kurulduğu bilgisayardaki IP yi direk kullanmaya çalışırsak program IP çakışması yüzünden çalışmayacaktır onun için DHCP nin kurulu olduğu bilgisayarın IP sinin dağıtılmasını DHCP den engelleyeceğiz veya o IP nin bir üstünü yazacağız. (RESİM = 11 )