İlk adım olarak, üçüncü partilerinki kullanmayacaksanız, önce veri tabanını yaratın. Veri tabanı yaratılınca, yaratma adımını kullanan kişiye atanır. Bu kişi veri tabanının işlem yapan sahibi olur. Genelde yalnız sahibi (ya da süper kullanıcı) veri tabanındaki nesneler üzerine birşeyler yapar ve diğer kullanıcıların neler yapabileceği yetkisini de o verir.
Uygulamalar veri tabanına onu yaratan ya da süper kullanıcı olarak bağlanmamalıdır. Çünkü bu kullanıcılar istendiğinde her tür sorgulamayı yapabilirler. Örneğin şemayı değiştirmek (tabloyu düşürmek gibi) ya da içerin tümünü silmek gibi...
Uygulamanızın her parçası için değişik veri tabanı kullanıcıları yaratabilir ve herbirine çok sınırlı veri tabanı erişimleri sunabilirsiniz. En önemli yetkileri alan diğer yetkilerin erişebildiği ortamlara erişmeyecek biçimde olmalıdır. Bilinçsiz bir kullanıcının yetkiyi ele geçirmesi söz konusu olduğunda yalnız o kullanıcının yetkileri ölçüsünde veri tabanınız zarar görecektir.
Tüm işinizin web uygulamasıyla yapılmasını önerilmez (yani kodlamalarınız). Yerine veri tabanı şemasında görüntüler yaratarak, tetikleme yaparak ya da kurallar kullanarak çalışılmalıdır. Eğer sistem yetki verirse yeni "port" kullanımıyla veri tabanı açılmalı ve her veri tabanı için ayrı kullanım ortamı oluşturma mantığını yeniden uyarlamalısınız. Bunların üstüne ve üzerine tetikleme, saydam ve otomatik veri alanı ele alma amacıyla kullanılmalıdır. Bunlar çoğu zaman düzeltme amaclı temizleme işlemlerinde kullanılır.