WAN'lar geniş alanları kapsamaktadır. Şehirlerarası/ülkelerarası ağlardır. Değişik tipde LAN'lar birleşerek WAN'ları oluştururlar.Bu LAN'ların birleşmesi için bir takım özel aletler gerekmektedir. (Link antenleri,uydu bağlantıları, tekrarlayıcılar, geçitler, vs.)WAN Sisteminin Üzerinde on binlerce kullanıcı ve bilgisayar çalışa bilir.Uzak ağların en çarpıcı özelliği, tıpkı yerel ağlar gibi kullanılabilme özellikleridir.
Şirketinizin Ankara, İstanbul ve İzmir uçarını 64 Kbps hızında bir ağ bağlantısı ile birleştirdiğinizi düşünün. Siz Ankara'da bulunsanız bile İstanbul'daki bir makineyi tıpkı önündeymiş gibi yönetebileceksiniz. Kullanıcı sayısı arttıkça bağlantı hızı bununla birlikte düşer, klavyeden yazdıklarınız nispeten daha uzun sürede karşıya gider. Durum rahatsız edici boyutlara vardığında daha fazla bant genişliği ve hız için araştırmalara başlarsınız.Coğrafi olarak birbirine uzak merkezlerin tek ağ altında birleştirilmesinin sağlayacağı yararlar bitmez.LAN (Local Area Network)Birbirine yakın mesafede bulunan sayısal sistemlerin elektriksel, optik veya radyo frekansı ile kablolu veya kablosuz olarak bağlanması ve birbirleriyle elektronik ortamda kaynak paylaşımı sağlaması amacıyla kurulur. LAN bağlantılarında WAN bağlantılarına göre göreceli olarak daha yüksek hızlara erişmek mümkündür.
Çünkü LAN'lar WAN'lara nazaran sayısal veri iletişimine daha elverişli ortamlarda (Ofis ve Bina içi) kurulurlar.Günümüzde en yaygın olarak kullanılan LAN teknolojisi Ethernet'tir. Ethernet'te sağlanan veri iletişim hızları 10 Mbps'den 1000 Mbps'ye kadar geniş bir aralıktadır. Gelişen teknoloji ile maliyetlerin azalması ve duyulan hız ihtiyacı dolayısıyla FIBER TO THE DESK denilen Gigabit Ethernet sistemler de kullanılmaktadır.LAN'larda kullanılan en genel iki cihaz Switch ve Hub'dır. Kurulacak LAN'da ihtiyaç ve trafiğe bağlı olarak yoğun ortamlarda Switch tercih edilmelidir. Özellikle yoğun trafik ortamlarında Switch kullanımında avantajları şöyle sıralayabiliriz.* Layer 2 Switching, Kavram olarak OSI modeline göre ikinci katmanda anahtarlamayı sağlayan teknolojidir. En çok Ethernet ağlarında kullanılır. MAC katmanında anahtarlama yaptığından porttan porta adanmış bir band genişliği sağlarlar. Böylece HUB'larda yaşanan performans darboğazları ortadan kalkmış olur.* Layer 3 Switching, OSI modelinin üçüncü katmanında ağ protokolüne göre anahtarlama sağlıyor. Belirli bir uca yapılan sürekli bir bağlantı saptandığında, bunu oluşturan paketlere bir etiket atanır. Böylece etiketli paketler hiç işlenmeden alıcısına iletilir. Layer 3 Switching özellikle çok fazla sayıda ayrık ağların birbirlerine yönlendiriciler ile bağlı olduğu ortamlarda ciddi performans artışları sağlamaktadır. Bu sistem WAN uygulamalarında da kullanılmaktadır.