Microsoft'un Windows 7 işletim sistemi beklentilerin çok ötesinde bir hızla yayılıyor. Ama asıl şaşırtıcı olay 64 bit cephesinde yaşanıyor. Gartner analizlerine göre 2014 yılında şirket bilgisayarlarının yüzde 75'i 64 bit Windows 7 kullanıyor olacak.
Şimdiden yüzde 5 barajını geçen ve yavaşlama alameti göstermeyen Windows 7, 32 bit destekleyen son Windows işletim sistemi. 32 bit uyumluluk için tercih edilse de, 4GB ve üstü bellek kullananlar için çözüm ve gelecek 64 bit işletim sistemlerinde.
Özellikle şirketler, yeni bir işletim sistemine geçişte temkinli davranırlar. Şirketlerin teknik servislerinin, eldeki eski donanımları uyumluluk için test etmesi gerekir. Güvenlik önlemi olarak da yeni işletim sistemleri ilk servis paketi yayınlanmadan pek tercih edilmez. Ancak Windows XP'de kalan, Vista'yı atlayan ya da memnun olmayıp XP'ye dönen şirketler, şimdi yoğun bir şekilde kendini çıkar çıkmaz kanıtlayan Windows 7'ye geçiyor.
Peki neden? İşte şirketlerin hesabı...
Hangisi daha ucuz?
Gartner'ın yaptığı analize göre, şirketler ek RAM'e biraz para harcayıp sistem performans ve istikrarını arttırmanın, 4GB ve üstü bellek satın almanın daha ekonomik olduğunu düşünüyor. İşte bu yüzden şirketler Windows 7 64 bit'e geçiyor.
32 bit işletim sisteminden 64 bit'e geçiş ciddi bir karar ve bütün şirketler bunu henüz göze alamıyor. Ama işletim sistemi değişimi esnasında, 64 bit'e geçişi de aradan çıkartmak isteyen şirketler büyük bir çoğunluk oluşturuyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi Gartner analizi, şirketlerin yüzde 75'inin 2014 itibariyle 64 bit Windows 7 kullanıyor olacağını öngörüyor.
Şirketler, bilişim yatırımı yaparken sadece eldeki donanımı daha uzun süre kullanarak maliyetleri zannedildiği gibi düşüremediklerini anlıyorlar. Eskiyen donanımın sebep olduğu işgücü kaybı hiç de az değil. Yeni nesil sistemler ve işletim sistemleri, daha fazla performans daha fazla kazanç sağlıyor.
64 bit önündeki büyük engeller...
Kim hazır, kim sorunlu
64 bit'e geçişte halen bazı sorunlar var ama Microsoft 64 bit sürücü desteği belli bir olgunlukta değilse sertifika vermiyor. Bu sayede donanım üreticileri de 64 bit desteği konusunda yoğun bir çalışma sergiliyor.
Mevcut yazılım ve sürücü sorunları, önümüzdeki günlerde azalacak. Halen pek çok uygulama 32 bit olarak çalışıyor. Ama hem Intel, hem de Microsoft, yeni nesil donanım ve API imkanlarının kullanılması için çok çekirdekli, 64 bit vb programcı araçlarını güçlü bir şekilde destekliyor.
Özellikle elden geçmesi ve 64 bit'e geçmesi gereken, hala geçmemiş yazılımlar arasında en dikkat çekici olan Adobe Flash Player. 64 bit işletim sistemlerinde hala ancak 32 bit internet tarayıcılarda çalıştırılabiliyor. Öte yandan örneğin Microsoft Office 2010 paketinde yer alan ofis yazılımları, daha geniş bellek desteği sunuyor ve 64 bit sistemleri verimli kullanabilmek üzere geliştirilmiş.